Обласне свято фольклору «Невичерпні джерела», тридцять п’яте з моменту заснування, відбулося на Кіровоградщині в селищі Компаніївка.

Фото з офіційного сайту Кіровоградської ОДА.

День Святої Трійці — одне з найшанованіших давніх християнських свят, яке щорічно відзначається в Україні. Воно перехідне і припадає на 50-й день після Великодня, звідси й назва П’ятидесятниця. У багатьох слов’янських народів його називають Духів день, на честь Святого Духа, який є одним із трьох уособлень Бога. Вважається, що саме цього дня апостолам відкрилася вся повнота сенсу Святої Трійці й вони побачили три постаті Бога: Отця, Сина і Святого Духа. На іконах ця подія зображується з присутністю Божої Матері, мовляв, вона була разом з учнями Христа того дня. Напередодні свята, вдосвіта у суботу, аби рослини зберегли свої чарівні властивості, парубки і дівчата збирали зелень: чебрець, полин, любисток. Прикрашали оселю, ворота, двори кленовими, липовими, осиковими гілочками. А ще цей день вважають Батьківською Суботою — необхідно піти на цвинтар, провідати померлих родичів, вшанувати їх пам’ять, прибрати могилки.

Зайве, напевно, нагадувати, що, як і зазвичай на великі свята, на Трійцю не можна працювати в полі та на городі, прибирати, шити, прати, лагодити щось. Головне, перед святами добре відмитись та підстригтись, адже в три дні Зелених Свят це робити суворо заборонено: за легендою, цим можна розбудити русалок, котрі затягнуть необачного плавця на дно водойми.