В ньому, за словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля (на знімку), міститься ґрунтовний аналіз економічних проблем попередніх років, вплив коронакризи на економіку і прогноз розвитку на наступні роки. «Там є базові позитивні і негативні сценарії. Але все залежатиме від того, як ми реалізовуватимемо заплановані реформи, як розвиватиметься ситуація з коронавірусом в Україні та світі», — зазначив Денис Шмигаль.

Отже, базовий прогноз залишається незмінний: зменшення ВВП на 4,8 відсотка. «Незважаючи на різні прогнози, ми більш песимістичні від різноманітних експертних організацій. Ми бачимо, що Україна рухається за тим прогнозом, який надало Міністерство економіки, це так званий консенсусний макропрозноз», — зазначив прем’єр і додав, що профільні міністерства підтверджують рух за цим сценарієм. Однак починаючи з 2021 року уряд закладає середньорічне зростання ВВП на 4,6 відсотка. Мінімальна зарплата (за прогнозами) на 2021 рік становитиме 6250 гривень, у 2022 році — 6700, у 2023-му — 7200 гривень.

Водночас Денис Шмигаль виділив і «точки росту». Це насамперед розвиток промисловості, підтримка національного виробника, зокрема в сфері машинобудування, оборонного замовлення. Серед сприятливих факторів для нашої промисловості — це очікування, що вже з IV кварталу почнеться відновлення економік у різних країнах, що збільшить експорт українських металів.

Другий аспект — це збільшення переробки в аграрному секторі. «Ми впевнені, що маємо стимулювати збільшення переробки не заборонами, а програмами підтримки», — пояснив прем’єр і додав, що аграріям треба дати змогу створювати і розвивати бізнес не на сировинній основі, а на основі сучасних високих технологій.

Третій аспект — програма підтримки малого і середнього бізнесу.

Четвертий — це акцент не лише на зовнішніх інвестиціях, а й на внутрішніх інвесторах: «Внутрішній інвестор є пріоритетом і надією економіки України». За словами прем’єра, урядовці очікують, що наступного року Україна може піднятися в рейтингах на 10, а то і на 20 сходинок.

Є й позитивні очікування від великої приватизації, яка наступними роками може забезпечити майже один мільярд доларів США надходжень до бюджету, модернізацію підприємств та збільшення кількості робочих місць.
Урядовці також розглянули проекти постанов, які затверджують інвестиційнійний та стратегічний план розвитку державного підприємства «Оператор ринку» на 2020—2024 роки.

На початку засідання Д. Шмигаль розповів, що днями урядовці побували на «Крюківському вагонобудівному заводі». «Регіональні проблеми мають бути в порядку денному урядовців щотижня, тому міністри мають частіше бувати в областях. Важливо, щоб такі стратегічні підприємства були постійно завантажені роботою», — підкреслив глава уряду та наголосив, що держава зі свого боку зробить усе, щоб підтримати вітчизняного виробника і збільшити попит на продукцію машинобудування не лише в Україні, а й за кордоном. «В уряду є ціла низка напрацювань, які дадуть змогу підняти попит на вантажні вагони в Україні вже в цьому році», — додав він.

Вл. інф.

Фото kmu.gov.ua