Керамічному ліхтарю 2600 років.

Це — найдавніший античний ліхтар Північного Причорномор’я. Про це кореспондентам Суспільне: Миколаїв у студії «Радіодень» розповіли науковий співробітник Інституту археології НАН України Олександр Смирнов та співробітник Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання та туризму Денис Бондаренко.

Знахідку виявили під час Березанської експедиції в 2013-му. Тоді ж миколаївські археологи на острові Березань знайшли гончарні печі для виробництва кераміки, що датуються VI століттям до нової ери.

Вперше в історії дослідження цього острова науковці виявили квартал, де працювали гончарі. «Цей комплекс унікальний і досить великий. Тут виробляли кераміку за допомоги гончарного круга, й потім обпалювали вироби в печах. Ми виявили п’ять печей», — розповів Олександр Смирнов.

В одній із печей знайшли 11 сіроглиняних виробів, які були тут у той момент, коли з якоїсь причини піч вийшла з ладу 2600 років тому. «Це велике археологічне везіння, що вироби залишилися в зламаній печі, і що це був не розграбований досі об’єкт. На цій ділянці ми знаходили схожі цікаві керамічні речі не грецького, а власного виробництва з 2006 року. Але ми не могли зрозуміти, що це за предмети? Бо це були лише дрібні фрагменти», — ділиться археолог Смирнов.

За правилами, такі знахідки з кераміки класифікують як статистичний матеріал і потім утилізують. За словами Олександра, це були маленькі колони храму, кружечки, отвори тощо. Ці сіроглиняні фрагменти невідомого предмета ученим не вдалося віднести до жодного виду виробів, які вони знали. Але вони розуміли, що це дуже цінна річ, тому вирішили їх зберегти. У дослідників Валерія Крутілова, Олександра Васильчука та Олександра Смирнова було декілька припущень. Це могла бути модель культової споруди або ритуальний предмет із храму Афродіти, який досліджували поруч.

Пізніше встановили, що це латерна (лат. laterna), тобто ліхтар. У його внутрішню частину на керамічну підставку через дверцята ставили сіроглиняну лампаду, в яку наливали олію.

Також ліхтар мав отвори зверху. Можливо, для того, щоб виходило гаряче повітря, коли всередині горить вогонь. Або щоб його можна було повісити в будівлі й мати більше світла. Такі ліхтарі відомі в античній археології. Але їх датують римським періодом, тобто І століттям нової ери. А ліхтар з острова Березань на 500 років старший, ніж ті, які раніше знаходили в Північному Причорномор’ї. Окрім того, це перший знайдений ліхтар круглої форми.

Зліва направо: Тетяна Бакоцька, Олександр Смирнов та Денис Бондаренко в студії програми «Радіодень».

Спеціалісти припустили, що латерна — це ритуальний виріб, бо стилізований під античний храм чи альтанку з відкритою колонадою. Аналоги таких храмів є в Греції. Але в ліхтаря з острова Березань не вся колонада відкрита. Тут є задня стінка. Можливо, це зображення іншого храмового комплексу. Або майстер навмисно зробив таку форму, щоб захистити від вітру вогонь, що горів у лампаді. Місце, де кріпляться дверці ліхтаря, стилізовано під античні колони храму Іонічного ордера. Це один із трьох ордерів давньогрецької або класичної архітектури, що виник у середині VI століття до нової ери. І цей факт ще раз підтверджує датування ліхтаря.

У зв’язку з тим, що в миколаївських археологів немає реставраційної лабораторії, роботи з відновлення скарбу, аналогів якому немає в світі, здійснили майстри Миколаївського обласного краєзнавчого музею. Нині ліхтар виставлено в експозиції музею.

Миколаїв.

Фото сайту Суспільне: Миколаїв.