Відповідне звернення народний депутат, констатує його прес-служба, спрямував до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Адже силами місцевого самоврядування побудувати заклад неможливо — потрібні кошти від держави.

Приміщення школи в селі Кваси, що на Рахівщині, назвати придатним для сучасного здобуття дітьми освіти важко. Учні навчаються у восьми різних корпусах, стан яких, м’яко кажучи, невтішний.
Початкова школа розміщується в колишньому будинку австро-угорської жандармерії, що побудований ще у 1907 році і наразі перебуває в аварійному стані; основний корпус — це колишня споруда Квасівського лісництва, зведена 1960-го, і яка теж потребує капітального оновлення; три класи та бібліотека — пристосовані житлові будинки «Яношеві хати», 1910 року побудови; майстерня та спортзал — кам’яні будівлі, 1897 року побудови, вони також в аварійному стані. Ось така неприваблива картина...

Без належного освітлення, вентиляції, без нормальної підлоги та стін, з аварійною електромережею, із вбиральнями на вулиці — в умовах, що не відповідають жодним санітарним нормам, навчаються півтисячі школярів та працюють 45 педагогів.

У Квасах давно мала бути нова школа. Однак тут — своя історія. Замовником будівництва нової загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів є управління капітального будівництва Закарпатської ОДА. Початкова вартість проекту становила 27 мільйонів гривень. У 2013 році побудували фундамент центрального корпусу. Цей фундамент уже заріс бур’янами та деревами і починає розсипатися.

У 2018-му виготовили новий проект Квасівської школи, кошторисна вартість якого становила 139,3 мільйона гривень. Тоді ж із субвенцій з державного бюджету було виділено 5 мільйонів 220 тисяч гривень для спорудження цієї школи. Того ж року проведено тендер й було визначено підрядника і в грудні розпочато будівництво. І знову все припинилося через відсутність фінансування. Нині у проектно-кошторисній документації здійснюється коригування.

Побудувати школу за рахунок бюджету Ясінянської селищної ради, куди входить село Кваси, або за рахунок Рахівського районного бюджету не під силу гірському регіону. Тут може допомогти тільки виділення цільової субвенції з державного бюджету. Тож народний депутат Василь Петьовка звернувся до керівника українського уряду з листом, в якому ознайомив прем’єра із ситуацію щодо будівнитва багатостраждальної школи в селі Кваси. У запиті Василя Петьовки, зокрема, наводяться вищезазначені аргументи і наголошено: «Ураховуючи підвищену актуальність цього питання для мешканців Рахівщини, прошу вас вишукати можливість виділити кошти на об’єкт «Будівництво загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів (село Кваси, Рахівського району Закарпатської області)».

Ужгород.