Прес-служба Болгарського народного банку (аналог Національного банку України) повідомила, що Координаційна рада з підготовки Болгарії до членства в Єврозоні затвердила проект Національного плану введення євро в країні, розроблений його фахівцями із залученням провідних фінансистів.

У цьому документі визначено дату вступу Болгарії до Єврозони — 1 січня 2024 року. При цьому жодного перехідного періоду не буде. Щоправда, ще місяць законними платіжними засобами в країні будуть одночасно і болгарський лев, і євро. Але національну валюту одразу вилучатимуть з обігу. В плані наголошується, що конвертація проводитиметься із застосуванням безповоротно фіксованого обмінного курсу між євро і левом. А його було визначено як базовий ще торік — 1,95583 лева за 1 євро. За цим курсом усі заощадження болгар у банках буде автоматично переведено з левів у євро.

Більшість громадян країни занепокоєна тим, що всі ціни в магазинах і пунктах оплати комунальних послуг округлятимуть убік підвищення. У зв’язку з цим влада залучає різних фінансистів для роз’яснень, що цього не станеться. Громадян наполегливо переконують: запровадження євро стане стимулом для подальшого економічного зростання, а це, в свою чергу, дозволить підвищити життєвий рівень болгар.

Водночас влада країни оголосила, що проект Національного плану з введення євро в Болгарії після публікації буде запропоновано для громадського обговорення. І лише після цього його передадуть на розгляд уряду й затвердження парламентом. Громадяни зможуть пропонувати свої зміни до проекту, в якому виписано принципи, інституціональну й нормативно-правову базу з переходу до євро.

Багато хто вважає це формальністю і різновидом моральної підготовки населення до зміни валюти. Адже, вступаючи до ЄС в 2007 році Болгарія разом із Румунією підписали договір, у якому застережено, що вони зобов’язуються прийняти єдину європейську валюту. Щоправда, без зазначення термінів. Але це — неминучість.

Колишній уряд Бойко Борисова вважав, що країна дозріла до заміни національної валюти європейською і запустив процеси вступу Болгарії до так званої «зали очікування» Єврозони. І в липні 2020 року Болгарію разом із Хорватією офіційно прийняли до валютного механізму ERM II і Банківського союзу, давши три роки на підготовку до переходу на єдину європейську грошову одиницю.