Профспілки активізують боротьбу з порушеннями трудового законодавства
Заробітна плата була і залишається основним мірилом взаємин між працею і капіталом. Однак мізерна її частка у собівартості продукції, що випускається, не може нікого задовольнити, оскільки за таких умов працівники не мають змоги навіть відтворювати свій трудовий потенціал, утримувати родину і думати про майбутнє. Про це кореспондентові «Голосу України» розповів голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль.
Зарплата: позаду планети усієї
— Завдяки взаємодії органів влади, роботодавців і профспілок, через призму соціального діалогу торік нам вдалося стабілізувати ситуацію в економіці регіону й домогтися, зокрема, зростання на 11% реальної заробітної плати трудящих у провідних галузях, — зазначив Віталій Дубіль. Але в цілому поки що ми пасемо задніх не тільки серед європейських країн, а й навіть серед більшості держав СНД.
Лідер профспілок регіону переконаний, що під час реалізації положень колективних договорів, регіональної й галузевих угод соціальні партнери мають забезпечити відповідальність за виконання взятих зобов’язань щодо цього питання.
Принципово важливою для профспілок є й взаємодія у сфері забезпечення зайнятості та створення нових робочих місць. Торік на Дніпропетровщині їх було створено близько 70 тисяч. «Проте ситуація на ринку праці залишається напруженою. Особливо через зростання неповної зайнятості, — вважає Віталій Петрович. — І тут необхідно докласти зусиль задля  збереження і розвитку трудового потенціалу».
За участю профспілок в області вдалося легалізувати понад 7 тисяч робочих місць, а також змусити 1200 роботодавців-«мінімізаторів» підвищити зарплату працівників. Варто нагадати, що 2013-й радою Федерації профспілок України оголошено Роком боротьби проти нелегальної і тіньової зарплати.
Змусити роботодавця виконувати обіцяне
Далеко не усе зроблено профспілками в питаннях контролю над охороною праці, профілактики виробничого травматизму й професійної захворюваності. Особливе місце у вирішенні цих питань мають посідати заходи, вжиті обласною тристоронньою соціально-економічною радою.
На новий рівень має вийти взаємодія профспілок з організацією роботодавців Дніпропетровщини, до складу якої входять 19 галузевих рад директорів. «Це особливо необхідно нині, коли з’являються ознаки економічного спаду, і надзвичайно важливо посилювати соціальну відповідальність бізнесу, його залучення до сфери соціального партнерства. І причому не на словах, а на ділі, — зазначив Віталій Дубіль. — Адже для забезпечення стабільності економіки треба вкладати кошти в модернізацію виробництва, організацію випуску нових видів конкурентоспроможної продукції, розвивати внутрішній ринок. Лише так можна домогтися підвищення продуктивності праці, поліпшення фінансового стану підприємств і зростання зарплати».
Як наслідок, усе це сприятиме наповненню бюджетів і фондів, а значить, і поліпшенню матеріального становища учителів, лікарів, держслужбовців і працівників культури.
Сьогодні велике занепокоєння профспілок викликає й ситуація у сфері трудових відносин. Збільшилася кількість звернень трудящих у профоргани, які стосуються порушень під час звільнення, режиму робочого дня, використання найманої праці й заміни офіційних трудових відносин цивільно-правовими договорами і угодами. Профспілки мають, використовуючи законодавчу базу, посилити контроль і відповідальність порушників.
Об’єднатися й отримати владу
Особливо складно працювати доводиться профорганізаціям гірничо-металургійного комплексу, шахтарям Західного Донбасу. Багато проблем доводиться вирішувати й профорганізаціям бюджетної сфери, особливо — працівників освіти і науки, охорони здоров’я.
— Сьогодні, коли законодавці багато повноважень делегували на місця, нам, зокрема, необхідно активізувати діяльність координаційних рад голів профспілкових організацій, — відзначає лідер дніпропетровських тред-юніонів. — Головне їхнє завдання — консолідація роботи галузевих первинних організацій, відстоювання їхніх інтересів в органах державної влади й місцевого самоврядування, в організаціях роботодавців. Цього року ми маємо завершити створення цих структур у всіх містах області.
На думку профспілок, для підвищення ефективності їхньої роботи необхідно переглянути чинну нормативну базу на національному рівні. І під час нинішнього розроблення нової стратегії розвитку профспілкового руху України статус координаційних рад голів профспілкових комітетів повинен бути прописаним у нормативних документах федерації.
Дніпропетровські профспілки заявляють, що в умовах реформування економіки вкрай назріла й необхідність удосконалення організаційних структур профспілок, у тому числі — для вироблення на галузевих рівнях єдиних стандартів, які б використовувалися під час підписання на регіональному рівні угод з органами влади й роботодавцями, а також у колективних договорах підприємств.
Нові кадри дадуть боротьбі новий поштовх
Потрібно продовжувати процес переходу від інституту незвільнених голів профкомів до інституту представника профспілки в первинній організації, про що, до речі, у листопаді минулого року говорило багато учасників міжгалузевої наради голів профспілкових організацій з організаційного зміцнення обласного профоб’єднання.
— Щодо цього поки що, можливо, і невеликий, але ми вже маємо позитивний досвід Криворізького міськкому профспілки будівельників, обкомів профспілок працівників торгівлі, житлово-комунального господарства, — каже Віталій Дубіль. — Представники цих організацій не залежать від роботодавця і захищають інтереси людей одразу на декількох підприємствах галузі.
Подальшим розвитком роботи в цьому напрямку має стати розширення профспілкового впливу на підприємства, де донині з різних причин не створено профорганізації. Адже, як свідчить аналіз, саме на позапрофспілкових підприємствах набагато більше порушень трудового законодавства, випадків несвоєчасної виплати зарплати.
Системного поліпшення сьогодні потребує й підготовка профспілкових кадрів і активу. Передусім — молоді. 
Другий форум профспілкової молоді Дніпропетровщини, який відбувся у листопаді минулого року, показав, що в регіоні підростає гарний резерв, який потрібно навчити й дати йому можливість проявити себе у складі виборних органів. Для цього є всі можливості.
— Безумовно, всі напрямки роботи потребують належного фінансового забезпечення. А тут поки що не все гаразд, — сказав Віталій Дубіль. — Тому виконання статутних фінансових зобов’язань на усіх рівнях має стати нормою життя.
Фото надане Дніпропетровським обласним об’єднанням профспілок.
Цифра 
Це ж стосується й ліквідації зарплатних боргів. 2012 року їх скоротили на Дніпропетровщині на понад 30%. А в цілому ж за неповних три роки — з 89 мільйонів гривень до нинішніх 10 мільйонів. При цьому важливо, що заборгованість на підприємствах, де діють профорганізації, становить менше п’ятої частини цієї суми.
Віталій Дубіль з працівниками заводу.